Dagarna rullar på

Trots allt så rullar dagarna på. Inte som tidigare, men tiden går. Det har varit fint väder, i alla fall för balkongblommor och annat grönt. För allra första gången har vi klarat att ”övervintra” pelargoner som nu blommar för fullt. Något annat som har tagit sig jättebra är tomater och chili. Basilika och timjan är också riktigt fina. Det är en fröjd att kunna sitta på balkongen när det inte finns så mycket annat att ta sig för.

 

Busktomaterna på balkongen är många, ca 40, och börjar få lite färg. De var så buskiga så att vi har klippt bort en del stora blad.

 

 

 

 

Chilin växer och blommar så det knakar. Det är svårt att upptäcka frukterna eftersom färgen är densamma som bladen. Vi har många frukter (ca 25) och fler blir det med många blommor kvar.

 

 

 

Våra pelargoner är så fina. För första gången har vi klarat av att övervintra dem och de blommar för fullt och har många knoppar.

 

 

 

 

 

Det har varit många fina kvällar på balkongen. Vissa kvällar ser vi luftballonger över stan.

 

 

Vi sitter inte på balkongen hela tiden utan vi tar oss en biltur då och då. Många Uppländska Vallonbruk har vi besökt under åren. När vi kollade så fann vi att vi endast missat några av dem. Nu tog vi tillfället i akt och besökte ett bruk som vi inte visste mycket om. Bennebols Bruk som ligger ca 10 km norr om Knutby (nära Uppsala). Efter bra asfaltsväg svängde vi av och in på en skogsväg och efter ca 6 km (bara skog) passerade vi Vällnora Bruk och kom slutligen fram ”till vägs ände” – Bennebol.

 

Bruket anlades i slutet av 1600-talet och tillverkade tackjärn till Hargs Bruk.

Masugn och rostugn är välbevarade.

 

Tyvärr är den sista biten av grusvägen smal och dålig. Området kring bruket är ganska svårtillgängligt och det finns inga som hels faciliteter. Gräset var högt och oklippt.

Det är otroligt att malm från Dannemora gruva forslades med häst och släde/vagn den långa biten för att göra tackjärn.

 

Vackra valv fanns att beskåda.

 

 

 

Många bruk i Uppland är välbevarade och värda ett besök. Av dem jag rekommenderar kommer inte Bennebol högt upp på listan.

Ett bruk vi ofta besöker är Österbybruk. Här finns unikt bevarat vallonbruk med vackra historiska byggnader, trädgård, orangeri, herrgårdspark och fin bruksmiljö. Smedjan är världens enda intakt bevarade vallonsmedja från 1600-talet. Många event brukar gå av stapeln men i år är det stiltje på den fronten. Kanske vi kan hoppas på julmarknaden (i oktober)? Midsommarfirande nästa år? Teaterföreställningen Järnets fångar?

Det finns mycket att se och vid vårt senaste besök väntade en överraskning. Efter tidigare keramiker har Byggnadsvård & återbruk flyttat in.  En intressant butik där ägaren är specialist på att renovera gamla dörrar och fönster. Då menar jag verkligen GAMLA. Fantastiskt hantverk som utförs här. Och hur var det med överraskningen då?

 

 

Vi har länge letat efter en piedestal men inte funnit någon. Nu när vi inte letar längre då hittade vi den helt överraskande.

 

 

Vi besökte också orangeriets stora trädgård och det blommade underbart.

 

 

Det är omöjligt att göra rättvisa åt trädgården med några foton. Den måste upplevas!

 

 

 

Av de 15 (?) Uppländska Vallonbruken har vi besökt nio stycken. Några av dem flera/många gånger. Vi har t ex besökt Österbybruk åtskilliga gånger. Tobo bruk har vi också besökt många, många gånger eftersom vi sommarbodde en liten bit därifrån.

En bruksrunda är något vi kan rekommendera. Vid några bruk finns café eller till och med lunchmöjligheter, vid andra är det sämre ställt. Ta då med fika eller lunch och ha en trevlig dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s