Sparande och torpbesök

”Den som spar han har” är ett gammalt ordspråk. Det har visat sig nu under Coronapandemin att det är sant. När det inte går att kosta på sig nästan något så hamnar pengarna i spargrisen. Ja, ja spargrisen är inte rätta stället för sparmedel numera. Vi har sparat in på utlandsresor, tåg- och bussresor, tidskrifter, restaurangbesök, teaterbesök, biobesök, museibesök, middagar mm. Vi har inte köpt någon kvällstidning på över sex månader och på ”bara det” har vi sparat ca 4 860 kr. Vi har heller inte saknat tidningen som mest innehåller svaller om personer vi inte ens känner till – s k kändisar! Nyheter får vi del av genom TV, radio och även nätet. Vi behöver absolut inte någon kvällstidning. Vad vi tjänat in på att inte resa går inte att räkna ut men endast att uppskatta. Detsamma gäller övrigt vi sparat in. Det absolut tråkigaste med detta sparande är att vi inte haft tillfälle att bjuda barn och barnbarn på middagar eller annat vi brukar göra med dem. Vi har dock kunnat fika ute på vår gård och även vid Botaniska trädgården vid några tillfällen.

 

Botaniska trädgården i Uppsala är ett riktigt smultronställe. Pampiga palmer och andra träd finns till beskådande. Dessutom är där en stor fin gräsmatta som vid vårt senaste besök var fullt av yogande personer.

 

 

Vi har även besökt ett soldattorp som finns mycket nära oss. Kungliga regementet Uppland, Upsala Compani no 150 finns i Norby. För vår del är det endast ca 700 meter dit och det är också ett smultronställe. Det är en förening som driver torpet sedan lång tid tillbaka och de har gjort jättefint. Tyvärr har de inte haft möjlighet att ha söndagsfika för allmänheten i år men att besöka torpet går fint. Då får man endast kolla utomhus.

Eftersom jag släktforskar en del har jag intresserat mig för soldaterna på torpet. Den första soldaten på torpet tillträdde 1684 och den sista fanns där till 1945. 19 soldater har varit verksamma på torpet under åren. Några endast kort tid andra under många år. Den sista soldaten fanns där från 1893 till 1945. De flesta tog namn efter torpets namn. Namnen omvandlades något till t ex Norman, Norrby och Nord (efter Norby). Endast några få behöll sina gamla efternamn. Den sista soldaten vid torpet fick sex barn och hans hustru gick bort när den yngste sonen var 10 år. Då hade även tre av barnen avlidit vid späd ålder.  Efter hustruna död hade soldaten hushållerskor ti hjälp. Den sista soldaten avled vid 77 års ålder.

Soldattorpet, Kvickstensvägen, Uppsala

 

Torpet är beläget nära staden och har vackra omgiv-ningar nära Håga-dalen.

Väl värt ett besök!

8 reaktioner på ”Sparande och torpbesök

  1. Så fint det ser ut, torpet! Det var ju vanligt förr att de tog namn efter stället de bodde på.
    För egen del tror jag inte vi sparat under året, det känns inte så.

    Gilla

  2. Här hade också kunnat sparats pengar om inte bilhistorien hade blivit så dyr. I förra veckan kom räkningen för bärgningen, 1500 pix. 😦

    Men så spännande med torpet och din forskning! Som du vet släktforskade även min farfar. Vid tillfälle kan jag visa boken han skrev om sin far, som inleds med resultaten av farfars forskning.

    Gilla

      1. Nej, kostnaden var lägre än självrisken för bärgningen. Det blev ändå 1 500 spänn.
        Jag släktforskar på Ancestry, men kör gratisvarianten än så länge eftersom jag känner att jag inte riktigt har tid att lägga ner på detta. Farfars bok ska du få kika på vid tillfälle!
        Nu har jag ringt bilverkstan IGEN – och väntar på samtal därifrån IGEN eftersom min kontaktperson ännu inte hade kommit. 😦

        Gilla

  3. Som tur är har vi ingen självrisk på bärgning. Dessutom har vi inte behövt ta till bärgning på länge.
    Jag har Arkiv Digital i släktforskningen och är jättenöjd med det. Just nu forskar jag åt några av mina kusiner. Alltid lika kul men ibland svårt.

    Gilla

Lämna en kommentar