Bostadsförmedling

I Uppsala finns numera, sedan några år tillbaka, en bostadsförmedling. Det sägs att det är en otrolig bostadsbrist främst för studenter. Nu annonseras lediga lägenheter på nätet och idag finns 90 vanliga bostäder, 38 studentlägenheter, 10 ungdomsboende och 1 lägenhet i kollektiv samt 7 bostäder för seniorer. Så ser det ut för det mesta. Ca hälften av alla bostäder är student- eller ungdomsboende och trots det är det en skriande brist. Det är något som inte stämmer. Kanske det beror på att nästan alla bostäder är i nyproduktion och därmed har höga hyror. Några bostäder är med korttidskontrakt och där är det självklart så att omsättningen är hög. Många funderingar kring detta finns. Vem har råd med nyproduktion? Vem önskar ett korttidskontrakt?

Bostadsförmedlingens kö är inte gratis! Det kostar över 300 kr om året att ”bara” stå i kön. Om man sedan får en lägenhet måste man betala 1 000 kr i någon slags administrationsavgift.

Från det ena till det andra. Vi intresserade oss för en bostad och vår köplats var 6 den 28 december. Inflyttningsdatum var 1 februari. Vi kollade på lägenheten den 4 januari och var fortsatt intresserade. Det var endast en intressent före oss så vi hamnade då på köplats 2. Vi fick meddelande ganska omgående att den på plats 1 var lämnad till hyresvärd för godkännande och vi stod kvar på vår köplats. Nu har vi väntat några veckor på ett besked om nr 1 godkänts eller ej. Vid närmare eftertanke märker ni att tiden krymper. Inflyttning 1 februari och idag är det 21 januari = 10 dagar! Det är knappt om tid att säga upp en lägenhet, fixa flytt och allt annat som hör till. Här går det lätt att räkna ut att det blir en del dubbelhyror och andra knepigheter att lösa.

I Uppsala kostar det på att stå i kö för en bostad och det är även höga kostnader att betala dubbelhyror under uppsägningstid och nyinflytt.

Hur är det i er kommun med kostnader för bostadskö och flytt?

En reaktion på ”Bostadsförmedling

  1. Jag har ingen koll på detta med bostadskö i Stockholm, har alltid bott i bostadsrätt, det har aldrig känt sig lönt att ställa sig i bostadskön i Stockholm. Jag tillhör dom som tycker att bostadsmarknaden när det kommer till hyresrätter är helt dysfunktionell, den uppmuntrarar knappast till rörlighet och hindrar människor att flytta dit där dom behövs.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s